**1. Two travelers are trying to estimate their travel time by using a map. On the map, a distance of 3cm represents an actual distance of 45km. On the map, the distance between their initial location and their destination is 55cm. How far will they have to travel?**

A) 600km

B) 750 km

C) 825 km

D) 925 km

E) 1000 km

**Correct Answer: C**

Explanation: First, it is necessary to convert km to cm. 1 km=100,000cm. So, 45km x 100,000cm = 4,500,000cm.

Next, a ratio can be set up: 3cm/4,500,000cm = 550cm/x

Using cross multiplication: 3x=247,500,000

To find x: x=247,500,000/3

x=82,500,000cm

To get this value in kilometers, it is necessary to divide the value by 100,000.

82,500,000/100,000=825km

**2. A company has increased its monthly profits from $12,500 to $17,800. By what percentage did their profits increase?**

A) 29.3%

B) 36.7%

C) 42.4%

D) 53.9%

E) 61.2%

**Correct Answer: C**

Explanation: First, find the actual change in their profits: (17,800 – 12,500 = 5300)

Then, calculate the percent increase this represents: 5300/12,500(the initial amount)=0.424 or 42.4 %.

**3. A triangle has a base of 7cm and a height of 13cm. If the base is reduced to 4cm, by how much will the area of the triangle decrease?**

A) 7cm

B) 10.5 cm

C) 15 cm

D) 19.5 cm

E) 24 cm

**Correct Answer: D**

Explanation: First, calculate the area of the original triangle: (1/2[7*13]=45.5cm)

Then calculate the area of the second triangle: (1/2[4*13]=26cm)

Finally, calculate the difference between the two areas: (45.5cm-26cm=19.5cm)

**4. Which of the following represents the greatest value?**

A) 35 + 65%

B) 25% of 65 + 3

C) 50.5 / 22

D) 0.22 x 300 + 5%

E) 230.7/0.7

**Correct Answer: E**

Explanation: To solve this problem, it is simply necessary to calculate each value.

A=57.75

B=19.25

C=12.63

D=69.3

E=329.57

E represents the greatest value.

**5. If 5p-t=56 and 2t+24=60, what is the value of p?**

A) 11.8

B) 12.8

C) 13.8

D) 14.8

E) 15.8

**Correct Answer: D**

Explanation: By using the second equation, the value of t can be calculated.

2t=60-24

2t=36

t=36/2

t=18

Then, it is simply a matter of substituting 18 in for t to calculate p

5p-t=56

5p-18=56

5p=56+18

5p=74

p=74/5

p=14.8